L’Institut d’Estudis Penedesencs celebra un dia de les XXVII Jornades al Fòrum Berger Balaguer

L’Institut d’Estudis Penedesencs organitza la 27a edició de les Jornades d’Estudis Penedesencs, enguany centrades en la integració i la gestió del patrimoni històric als nuclis urbans, posant especial atenció a estructures de gran complexitat com són les muralles romanes o medievals.

Sota el nom de Muralles urbanes. Diàleg entre urbanisme i patrimoni. Les jornades tenen lloc els dies 19, 20 i 21 a Sitges, Vilafranca del Penedès i Calafell, respectivament i són preparades pels membres de la Secció d’Arqueologia de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) en estreta relació amb els membres d’altres seccions de l’IEP i amb la participació i col·laboració de la Sra. Dolores García Martínez, Presidenta en funcions de l’IEP.

Jornades de l’IEP a Vilafranca del Penedèsxxvii-jornades-destudis-penedesencs

A Vilafranca del Penedès, la jornada celebra a l’Auditori del Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae. A partir de les 09h hores, amb una benvinguda i presentació. Tot seguit, Carme Miró parlarà sobre “Les muralles de Barcelona”. A les 10h, Xavier Esteve i Josep M. Feliu es centraran en “Les muralles de Vilafranca del Penedès”. A les 11h serà el torn de Joan Menchón que parlarà de “Les muralles de Tarragona” i finalitzarà el matí la xerrada de Jordi Roig que intervindrà sobre “La muralla de l’Arboç”.

Després del dinar, a les 15h30 Maties Soler parlarà sobre “Les muralles de Montblanc”, seguit per la xerrada de Marc Guàrdia que parlarà sobre “Les muralles de Granollers”. La jornada finalitzarà amb un torn de debat i una copa de vi/cava.

Integrar les estructures a la població

L’Institut d’Estudis Penedesencs destaca que els darrers decennis diferents poblacions del país han fet un esforç en integrar aquestes antigues estructures defensives com un valor afegit al seu patrimoni, tant en aquells conjunts molt ben conservats, d’imponent presència i que constitueixen per si soles un element d’identitat, com en altres en què les muralles han estat engolides pel creixement urbà i es conserven de forma parcial i irregular». Una labor de recerca, conservació, integració, gestió i posada en valor del patrimoni en la qual «hi intervenen agents diferents, des dels historiadors i arqueòlegs, als arquitectes i urbanistes, divulgadors i gestors públics.

Tríptic Muralles Urbanes IEP

Més informació AQUÍ

iep