Visita guiada a l’exposició Pedra Morta, Pedra Viva – Menorca”

En motiu de l’exposició Pedra Morta, Pedra Viva – Menorca al Fòrum Berger Balaguer, la Fundació Pinnae ha preparat una activitat conjunta amb l’Institut d’Estudis Penedesencs, consistent en una visita guiada a l’exposició amb presència de l’autor pel proper divendres 20 de juliol de 2018 a les 19h, oberta a tothom i d’accés gratuït.
Es prega confirmar assistència, per limitació de l’aforament, al següent correu electrònic: iep@iepenedesencs. org o bé al telèfon 669 88 29 59.
La visita guiada està dinamitzada per la Fundació Pinnae i l’Institut d’Estudis Penedesencs.

VISITA GUIADA
Exposició Pedra Morta – Pedra Viva, Menorca

Divendres, 20 de juliol de 2018  |  19 hores
Aula de Cultura. Fòrum Berger Balaguer
Rambla Nostra Senyora, 6
Vilafranca del Penedès

Activitat oberta a tothom i de lliure accés

 

L’exposició

25 escultures especialment creades per aquesta exposició i 10 dibuixos. Temàtica central: el món del vi.

Pedra Morta, Pedra Viva – Menorca

El nom de l’exposició fa esment al material amb que estan realitzades, pedres de marès, o pedra viva menorquina.

Escultures fetes amb el mateix tipus de pedra amb que es va construir la Seu de Mallorca

El marès és una pedra que va ser molt utilitzada per la construcció d’edificis i de murs de tancats a les Balears. D’aquest material estan realitzades la Seu de Mallorca i el Palau de l’Almudaina.

Però aquestes pedres de marès també abunden pels camps o pels marges abandonats i és entre elles on Irpis cerca les que li criden la atenció .

D’aquestes pedres mortes, recollides per Irpis dels camps o els marges, escollides perquè en la seva forma albira l’obra que amb ella pot crear, sorgeixen les seves escultures, carregades amb l’essència de Menorca, perquè les seves escultures són fruit de la seva imaginació i a la vegada estan profundament lligades a la natura, i a l’illa de Menorca.

Altre element destacat de l’obra de Irpis és la voluntat de l’autor perquè cadascuna de les seves obres tingui la qualitat de transmetre sentiment, emoció, record, vivència a qui la contempla, perquè per Irpis l’art vol dir que el material en el qual treballa transmeti alguna cosa.

Una exposició pensada per a Vilafranca

Tota l’obra exposada en la mostra “Pedra Morta, Pedra Viva – Menorca” va ser creada per Irpis per retre un homenatge a  Vilafranca, població amb la qual està vinculat emocionalment perquè la seva difunta esposa havia viscut en ella la seva infantesa i també perquè en ella conserva bones amistats.

I l’element escollit per poder donar forma física a aquesta inspiració va ser crear una sèrie d’obres relacionades amb el món del vi.

L’autor

Josep Lluís Juaneda Salas – Irpis.

Artista de vocació tardana, va començar la seva activitat artística amb 63 anys, arran la mort d’un gran amic: l’escultor Colauet de Sa Nacra (2013) de qui havia après la tècnica per esculpir. És en aquell moment quan la seva imaginació, junt amb el seu innat talent per esculpir cercaran retre a través de la pedra un homenatge al seu amic.

Malgrat que la seva trajectòria com artista és recent, ja ha realitzat diverses exposicions amb molt bona acollida a la Galeria Xec Coll de Ciutadella, al Convent de Sant Diego d’Alaior i a la Galeria Santa Clara. La seva obra es pot trobar a la venda en diferents establiments especialitzats de Fornells.