La Fundació Pinnae impulsa el projecte d’intervenció de demències de l’Associació TIÁM

L’Associació TIÁM va ser una de les 18 entitats amb projectes guanyadors de la III Convocatòria d’Impuls Social pel Territori de la Fundació Pinnae. TIÁM està desenvolupant el seu projecte “Servei d’atenció a persones afectades per la demència” que ja ha pogut atendre un bon nombre de famílies, en un servei totalment reorientat a les noves necessitats derivades de la situació d’emergència, creant el Programa LLAR, d’atenció a domicili.

El Servei d’informació, orientació i assessorament (SIOA) és un servei que ofereix TIÁM gratuïtament a tota la ciutadania, amb cita prèvia. En aquest servei es resolen els dubtes més freqüents sobre la demència, s’ofereix informació sobre la malaltia i els recursos que hi ha al territori, derivant al professional adient si s’escau.

Per als cuidadors i cuidadores familiars, TIÁM ofereix suport i acompanyament psicològic en sessions individuals d’una hora i de freqüència variable segons les necessitats de cada persona, les sessions grupals són quinzenals i tenen una durada d’hora i mitja en format presencial o virtual.

D’altra banda, els tractaments no farmacològics que ofereixen són:

  • Servei ECI: sessions d’estimulació cognitiva individual. Es poden realitzar també al domicili.
  • Programa CAPIR: programa d’atenció integral per a persones amb demència on es realitza un tractament d’estimulació cognitiva, emocional i físic funcional en grup.
  • Programa LLAR: servei d’atenció al domicili on s’atenen paralel·lament a la persona que pateix la demència i al seu familiar cuidador. Es desplacen dos professionals i es realitzen sessions d’estimulació cognitiva i promoció de l’autonomia en les acitivtats de la vida diària amb la persona que pateix la malaltia i s’ofereix suport psicològic al cuidador/a.

A banda de l’assessorament i del programa d’estimulació individual, el servei que està tenint més éxit és el Programa LLAR, ja que permet treballar aspectes com la convivència i el vincle en un context real i, a mesura que la situació ho permeti, es remprendran les sessions grupals.

La demència és una malaltia que afecta tant a qui la pateix directament, com a l’entorn més proper de la persona, especialment a la persona amb el rol de cuidador/a. Per aquesta raó, el nostre projecte té un abordatge global, integrant un servei d’atenció a les persones amb demència i als seus familiars i cuidadors no professionals.

TIÁM crea el programa Llar, un nou servei a domicili
– Reportatge de RTVVilafranca –

Els efectes de la pandèmia fan que les demències avancin més ràpidament
– Reportatge de RTVVilafranca –

Associació TIAM. Intervenció en demències

www.tiam.cat