La Fundació Pinnae impulsa el projecte Camerata Apropa, una iniciativa cultural amb impacte social de Camerata Penedès

CAMERATA APROPA és el projecte d’iniciativa social que l’orquestra cooperativa Camerata Penedès ha iniciat gràcies a l’ajut de la Fundació Pinnae. El projecte va ser un dels 18 escollits a la Convocatòria de Projectes a l’Impuls Social del Territori 2020 de la Fundació Pinnae i es desenvolupar durant la temporada 2021 arribant a més de 600 persones del territori. Aquesta iniciativa ha ofert tres tallers a diferents col·lectius vulnerables amb difícil accés a la cultura del Penedès i ha realitzat un taller musical amb l’orquestra en directe.

El tallerista Ferran Badal va ser l’encarregat de guiar el primer taller amb 35 joves menors no acompanyats dels centres CRAE i CAI de Vilobí, Avinyonet, Órdal i Toni Ingles, gestionats per la cooperativa d’iniciativa social Actua SCCL. L’activitat es va realitzar el passat 6 de febrer a l’auditori municipal de Vilafranca del Penedès i el taller es va articular a través d’una tècnica d’improvisació anomenada Soundpainting on a través d’un llenguatge gestual es crea un diàleg i interacció entre tots els participants, siguin músics, instrumentistes o no. El taller va finalitzar fent una performance conjunta i creant una peça musical única in situ.

El segon taller es va realitzar el 13 d’abril de la mà de la musicoterapeuta Roser Ríos. Ella va ser l’encarregada de guiar les activitats musicals als patis dels centres i residències de gent gran Mare Ràfols, Inglada Via i centre sociosanitari Ricard Fortuny amb la participació de prop d’un centenar de residents. Durant el taller els participants van recordar i cantar cançons de la història de la seva vida, van treballar algunes habilitats psicomotrius tot ajudant als músics a no perdre el ritme i van fer jocs auditius per descobrir l’origen i país d’on venien les cançons interpretades. Cal remarcar que va ser la primera activitat duta a terme per les residències després del confinament i es va acollir amb gran efusivitat.

El tercer taller es va realitzar el passat 15 de juny a l’auditori municipal de Vilafranca del Penedès i es va dirigir als alumnes de 3r i 4t de les escoles de primària de Vilafranca: Vedruna Sant Elies, Montagut, Sant Ramon, Baltà i Elies i Mas i Perera. Va comptar amb dues sessions que van acollir un total de 462 assistents. Durant el taller es va fer un recorregut per diverses bandes sonores de pel·lícules i cançons conegudes de la música clàssica. En Ferran Badal va tornar a guiar el taller utilitzant de forma adaptada el llenguatge soundpainting per tal de fer música i improvisar conjuntament amb 400 persones. El taller es va acabar amb un petit concert de l’orquestra i una performance musical conjunta entre músics i participants.

Vídeo resum del projecte CAMERATA APROPA

Camerata Penedès
www.cameratapenedes.com