Exposició “Darrere l’Espiell” de Josep Massana es podrà veure al Fòrum Berger Balaguer

L’Espai Cultural Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae, acull una exposició de quadres en relleu de dibuixos bidimensionals de Josep Massana sota el nom “Darrere l’Espiell. Traient el cap per un forat” que es podrà visitar del 26 d’agost al 3 d’octubre, i que s’iniciarà durant la Festa Major de Vilafranca del Penedès.

La mostra s’inaugura el dijous 26 d’agost a les 19:30 hores amb presentació a càrrec de Josep Bertran, arquitecte i amb la presència de l’artista. L’acte d’obertura clourà amb una copa de cava per a tots els assistents.

Invitació exposició Darrere l'Espiell

Josep Massana és un escultor del paisatge. El seu treball com a creador es caracteritza per un llenguatge propi molt vinculat a la terra, però aquest cop vol anar un pas més enllà, connectant amb el pensament de l’espectador i ens presenta una mostra amb un fil conductor comú: un ESPIELL.

Un espiell és un forat d’una paret o porta per poder guaitar des de dintre el que passa a fora. Mirant enfora per un forat busquem el que ens manca i se’ns desperta el desig de fer canvis i de recuperar la connexió amb la natura.

Amb aquesta premissa, Josep Massana condueix la mostra que reflexiona a les següents preguntes “De quina manera podem decidir la manera de viure? Però si no hi som, a les xarxes, no som res?”

Obrir la finestra des del silenci i treure el cap per respirar, olorar, mirar, imaginar, pensar i comunicar. Això és el món real, no pas el món virtual. La pantalla és una finestra útil, una invitació a triar amb què i amb qui enxarxar-nos, però alhora ens aferra a coses banals i ens allunya de la proximitat del cos a cos.

L’art és un punt de trobada amb un mateix que ens permet arribar als altres i fer-nos preguntes. La mostra pretén obrir la finestra de la mirada individual i la redimensiona col·lectivament.

DARRERE L’ESPIELL és un treball de quadres en relleu de dibuixos bidimensionals que utilitza símbols elementals ─el cercle és la mirada i l’ou és el cos─ on les mans, les cares, els ulls, el cervell s’enfronten al caràcter efímer de la vida. No sempre la finestra deixa entrar l’aire lliure i s’ha de treure el puny per fer el forat més gran.

Aquesta exposició es complementa amb un treball anterior de l’artista sobre les barraques de vinya, un patrimoni a protegir del nostre paisatge rural, construït en el passat pel pagès amb les seves mans i que aprofundeix en la idea de l’aixopluc/abric que necessitem per viure.

Mirant el món pel forat de casa ens descobrim alhora forts i vulnerables, contradictoris i vius.

Josep Massana, nascut l’any 1957 a Sant Pau d’Ordal, es un escultor del paisatge iniciat en el taller d’ebenisteria familiar. Durant els anys 1974 i 1975 va començar a treballar en el món de la talla amb l’interiorista i tallista Pere Puig, qui el va introduir en el dibuix i l’escultura en fusta. Aquest va ser el punt de partida de la seva investigació autodidacta en l’escultura clàssica, que aviat va evolucionar en les formes i volums fins arribar a l’abstracció. La seva activitat artística va rebre les primeres influències dels escultors del segle XX Constantin Brancusi, Jean Arp i Henry Moore. A finals dels anys 80 va conèixer l’escultor basc Nèstor Basterretxea, qui li va fer descobrir l’escultura de l’escola basca d’Oteiza, Ugarte, Mendiburu o Chillida. Aquest contacte va impulsar Josep Massana cap a la recerca i l’assoliment d’un llenguatge propi. Des d’aleshores ha treballat en galeries de Barcelona, Girona, San Sebastian, Madrid i Astúries, i ha exposat en diverses fires d’art nacionals i internacionals.

La mostra, que aplega unes 25 obres, es pot visitar a l’Espai Cultural Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae, del 26 d’agost al 3 d’octubre en horari de dijous a dissabte de 18h30 a 20h30 i diumenges i festius de 12h a 14h i de 18h30 a 20h30.

La Fundació Pinnae organitza una visita comentada a l’exposició prevista pel divendres 17 de setembre a les 19:30 hores on el mateix artista Josep Massana explicarà els secrets i la profunditat de la seva mostra. Per assistir a la visita comentada, totalment gratuïta, caldrà reserva prèvia, enviant un correu electrònic a forum@pinnae.cat i indicant el nombre de persones que sol·liciten assistir.

L’aforament serà limitat segons la normativa vigent i amb entrada lliure i gratuïta. És obligatori l’ús de mascareta per accedir a l’espai.


DARRERE L’ESPIELL. Traient el cap per un forat
Del 26 d’agost al 3 d’octubre

Inauguració: dijous 26 d’agost a les 19:30 hores. Presenta Josep Bertran, arquitecte i amb la presència de l’artista

Espai Cultural Fòrum Berger Balaguer
Rambla Nostra Senyora, 6 Vilafranca del Penedès