L’art d’Irpis al Fòrum Berger Balaguer amb l’exposició Pedra Morta, Pedra Viva – Menorca

L’Aula de Cultura del Fòrum Berger Balaguer acull l’exposició “Pedra Morta, Pedra Viva – Menorca”, una mostra de l’artista menorquí Josep Lluís Juaneda Salas -Irpis- creada expressament per a l’ocasió i amb especial deferència al vi. L’artista ens presenta una col·lecció d’unes 25 escultures procedent de pedreres i la mateixa naturalesa que l’artista troba a l’Illa de Menorca, juntament amb 10 dibuixos d’inspiració per a les seves obres.

Josep Lluís Juaneda Salas, més conegut com a Irpis, va iniciar-se a l’art amb 63 anys. Actualment jubilat, després d’una vida dedicada al sector del comerç i activitats diverses, l’artista desperta un talent innat per l’escultura. Va ser al desembre de 2013, coincidint amb el traspàs del seu amic i escultor Colauet de Sa Nacra de qui va aprendre la tècnica, quan es decideix per esculpir la seva pròpia obra amb tot un seguit de figures plenes d’imaginació, una bona forma de seguir la línia artística del seu company.Artista IRPIS

El material que Irpis empra per a les seves escultures no són pedres comprades ni tallades a mida, sinó que són pedres que troba al camp, generalment de marès o pedra viva menorquina i que en un moment donat li criden l’atenció. És llavors quan es posa en marxa la seva imaginació i quan en realitat comença -o continua- el procés de creació artística. No és que primer faci el dibuix i després vagi a buscar la pedra per transformar-la en aquella idea inicial, sinó que troba la pedra que li dóna la inspiració i acte seguit experimenta.

“Per mi l’art significa que el material que estigui treballant transmeti alguna cosa”

Els seus dibuixos són una mena d’esbossos primaris d’escultures ja fetes o idees per a futures creacions encara que, també poden quedar simplement en dibuixos, de per sí interessants, i amb prou força com per tenir vida pròpia. Irpis experimenta, transforma allò imaginat en una peça escultòrica única i que, surrealista i subjectiva, convida a somiar. Per donar forma a les seves escultures utilitza xerracs, escarpes o llimes, entre d’altres. Algunes vegades empra tints de pigments naturals que ell mateix elabora utilitzant coure, ferro, rovell i diferents tipus d’herbes.

Imatge Video IrpisAtret per tota la màgia que li transmet el contacte amb la natura, la temàtica que l’artista segueix en les seves obres normalment gira entorn a la figura humana però també esculpeix formes animals, rostres i figures decoratives. Tota l’obra s’engloba dins del missatge fonamental de mostrar la importància del patrimoni cultural de Menorca i arreu del Món i així ho demostra exercint com a col·laborador al Grup d’Intervenció de Béns Etnològics (Gibet).

MIRA EL DOCUMENTAL

Tot i la seva recent trajectòria escultòrica, Irpis ja ha deixat petjada en diferents comerços i establiments de Fornells a Menorca on exposen les seves obres i tot un seguit d’exposicions a la galeria Xec Coll de Ciutadella, al Convent de Sant Diego d’Alaior i a la Galeria Santa Clara 14. Estiu 2016.

A Vilafranca, una mostra amb elogis al vi

La mostra exposada a Vilafranca del Penedès s’ha creat expressament per a l’ocasió, treballada manualment i amb al·legories al vi, es presenten unes 25 peces escultòriques amb vida pròpia i uns 10 dibuixos que demostren la seva inquietud creativa i que són la guia d’inspiració per aconseguir volum esculpint-les en el marès o la pedra viva característica de l’Illa de Menorca.

El vincle de Vilafranca del Penedès li ve de la seva difunta esposa, on va viure tota la seva infantesa i d’on conserva bones amistats. Aquesta exposició, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Ciutadella de Menorca, pretén ser un homenatge a ella i tothom que treballa amb humilitat els béns que ofereix la naturalesa.

L’exposició és oberta a tothom i d’accés lliure fins el 5 d’agost en horari de dijous a dissabte de 18h30 a 20h30 i diumenges i festius de 12h a 14h i de 18h30 a 20h30.

DESCARREGA EL PROGRAMA

Repercussió als mitjans:


Exposició
“Pedra Morta, Pedra Viva – Menorca”
Del 29 de juny al 5 d’agost de 2018

Inauguració: Divendres, 29 de juny a les 19h30

Aula de Cultura – Fòrum Berger Balaguer
Rb. Nostra Senyora, 6 | Vilafranca del Penedès

Horari: De dijous a dissabte de 18h30-20h30. Diumenges i festius de 12h-14h i de 18h30-20h30