Fotografia i escultura dialoguen en la nova exposició de l’espai cultural Fòrum Berger Balaguer

L’Aula de Cultura del Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae acollirà una exposició dels artistes Ramón Cornadó (fotògraf) i Béatrice Bizot (escultora). Un projecte conjunt sota el títol ‘Natura i Matèria’, on els dos creadors uneixen les dues disciplines (fotografia i escultura), explorant territoris reals i imaginaris amb una confluència entre el paisatge fotogràfic i la matèria, expressada en escultures intimistes. La mostra romandrà oberta del 7 de febrer i fins al 17 de març de 2019.

El fotògraf Ramón Cornadó i l’escultora Béatrice Bizot van començar la seva col·laboració l’any 2008, amb un projecte que es va fer efectiu uns anys després amb la mostra Inner Landscapes, al Museu d’Art Modern de Tarragona, on es fusionaven els dos treballs aconseguint una excel·lent integració tant formal com conceptual.

La mostra que s’exposa a Vilafranca, connecta 28 fotografies amb 8 escultures que reflexionen metafòricament sobre l’existència de l’ésser humà en el món actual. Tot i que podem analitzar cada conjunt d’obres per separat, existeix una comunicació entre ambdues disciplines que va més enllà de la relació formal o del joc compositiu del muntatge expositiu.

RETRAT BEATRICEBéatrice Bizot, com a escultora, s’interessa pel volums i la matèria, tant en les grans dimensions com en les petites. Els rostres que ens presenta en aquesta exposició són treballats dins d’una concepció clàssica, amb trets bellament modelats; són rostres desconstruïts creats en bronze, ferro o ciment que semblen estar immersos en el seus pensaments. Fins i tot estant junts, no parlen entre ells, sinó que s’acompanyen de la seva calma i serenitat. El contingut de l’obra de Bizot és punyent, sempre posa el focus en un espai oblidat allà on la societat no hi és ni vol mirar. De la mateixa forma, la tranquil·litat, quietud, soledat desitjada, es fan presents també en els paisatges de Cornadó.Ramon Cornadó

Ramón Cornadó ens proposa copsar i dialogar amb la natura des del seu vessant més subtil i fràgil, amb un to minimalista i poètic en la seva escenografia. Alhora, hi trobem una lectura d’autoconsciència contemplativa, desgranant els elements que apareixen en cada imatge, de forma metafòrica.

Paisatges solitaris amb fons indefinits. Llums i ombres que creen un escenari on els elements vegetals actuen com a personatges anònims i segueixen el curs estacional de la natura. Els seus enquadraments tenen un clar caràcter cinematogràfic, destacant els primers plans amb una línia de l’horitzó molt baixa i perfils delimitats. Fotografies que són poesia visual, mitjançant elements molt simples de la naturalesa, amb una sensibilitat cap al minimalisme existencial; utilitza la mínima informació, el mínim soroll i la mínima comunicació per permetre que els espais buits revelin allò que és essencial. Cornadó treballa el retrat de forma introspectiva i crea espais que conviden al silenci.

Es tracta de dues obres paral·leles amb una sensibilitat dirigida cap a la subtilesa tant en la forma, com en el concepte i amb un diàleg comú.

La mostra, recentment exposada a la Galeria d’Art Anquin’s i que arriba a Vilafranca amb la seva col·laboració, obre les seves portes el dijous 7 de febrer a les 18h, amb accés lliure i gratuït per a tothom fins el 17 de març de 2019 i en horari de dijous a dissabte de 18h-20h i diumenges i festius de 12h-14h i de 18h-20h.


Ramón Cornadó / Béatrice Bizot
Natura i Matèria
Del 7 de febrer al 17 de març de 2019

Espai Cultural Fòrum Berger Balaguer
Rambla Nostra Senyora, 6 (Vilafranca del Penedès)
De dijous a dissabte 18-20h. Diumenges i festius 12-14h i 18-20h