Exposición de Arte, materia y espíritu en homenaje a la artista Maria Assumpció Raventós

L’Aula de Cultura del Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae acollirà a Vilafranca del Penedès una exposició antològica de Maria Assumpció Raventós, considerada una de les artistes més carismàtiques de l’art català del segle XX. L’exposició que es presenta pretén ser un homenatge una de les artistes més universals del Penedès i al seu treball de tota una vida gairebé dedicada a la creació plàstica.

L’exposició porta el nom d’ “Art, matèria i esperit” i s’inaugura dijous 23 d’agost a les 19h30 a càrrec de Joan Solé Bordes, filòleg i historiador vilafranquí, amb la presència de la pròpia artista. En acabar s’oferirà una copa de cava als assistents.M. Assumpció Raventós 02

La mostra aplega una vintena d’obres que recorren la trajectòria de Maria Assumpció Raventós en la tècnica de la pintura amb predomini de paisatges, vinyes, marines i algun bodegó, tot i que també s’ha seleccionat obra molt concreta que demostra la seva variada línia plàstica que ella mateixa ha anat descobrint durant tots aquests anys.

Raventós és una artista molt completa. La seva pintura, consistent en masses de color subtilment disposades, no deixa indiferent ja que la matèria o temes que s’hi reflecteixen són molt significatius. És el reflex d’una vida que no ha tingut altres horitzons que la d’observar les formes naturals i socials que ofereix el món. Des de terra ferma, contemplant el mar i l’horitzó, amb ulls, sensibilitat i mans d’artista han aconseguit les formes plàstiques adients a suports plans o bé amb gruixos matèrics, l’artista ha elaborat sempre una obra segons criteris molt personals o els que determinessin els models i/o modes de cada moment en relació a les inquietuds creadores abstractes modernes i amb forta sensibilitat femenina. La gran complexitat de les seves creacions, des de dimensions imponents a minimalistes, acaben per precisar el missatge dels continguts de cadascuna de les seves obres i fa que l’espectador pugui experimentar sensacions i expressions que, si bé es poden arribar a sentir, són pocs els que aconsegueixen expressar-les artísticament.

Maria Assumpció RaventósMaria Assumpció Raventós, nascuda a Sant Sadurní d’Anoia, es va formar a l’escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, on va ser professora de dibuix. Després d’una etapa en el camp del gravat, s’inicià al tapís com a membre preeminent de l’Escola Catalana de Grau-Garriga i Susanna Rolando i experimentà tècniques no habituals que la dugueren, mitjançant la inserció de relleus, volums, serrells, nusos, talls, protuberàncies, etc… a una expressió tridimensional propera a l’escultura. Als anys noranta, Maria Assumpció Raventós es decantà per la pintura.

Essent Creu de Sant Jordi al 1991, l’artista ha exposat arreu de Catalunya, Espanya, Estats Units, França, Suècia, Japó, Itàlia, Alemanya, Suïssa, Mònaco, Iugoslàvia i Bèlgica i ha obtingut nombrosos guardons.

Aquesta mostra es podrà visitar durant la Festa Major de Vilafranca i fins al 16 de setembre a l’Espai Cultural del Fòrum Berger Balaguer amb entrada lliure i en l’horari habitual de dijous a dissabte de 18h30-20h30 i diumenges i festius de 12h-14h i de 18h30-20h30.


Exposició: Maria Assumpció Raventós
Art, matèria i esperit – pintura

Del 23 d’agost al 16 de setembre de 2018
Inauguració: Dijous, 23 d’agost a les 19h30 amb copa de cava

Aula de Cultura – Fòrum Berger Balaguer
Rb. Nostra Senyora, 6 | Vilafranca del Penedès

Horari d’obertura: De dijous a dissabte de 18h30-20h30. Diumenges i festius de 12h-14h i de 18h30-20h30