El Turó, Salut Mental i la Fundació Pinnae solidaris amb La Marató de TV3

El Turó Salut Mental associació de familiars i amics de Vilafranca i la Fundació Pinnae s’uneixen en el projecte “Un Quadre per a la Salut Mental” per recaptar fons solidaris amb La Marató de TV3, que en la seva 30a edició destina els recursos a la investigació en salut mental.

Un Quadre per a la Salut Mental” es tracta del sorteig del quadre El llac de Nyon (Suïssa), pintura cedida per l’artista vilafranquí Pere Lluís Via que estarà exposat dins l’Espai Cultural del Fòrum Berger Balaguer. Es podran fer donatius fins el 23 de gener (ampliem data). Per cada donatiu de 5 € es donarà una butlleta per participar en el sorteig. El dia 23 de gener es sortejarà el quadre entre totes les persones que hagin fet un donatiu i es farà l’ingrés del total recaptat a La Marató TV3.

Gràcies a la generositat de l’artista, el projecte social de El Turó Salut Mental i la cessió de l’espai i organització de la Fundació Pinnae, la combinació de cultura, desenvolupament territorial i impacte social, proporciona la sinèrgia perfecta per dur a terme aquesta acció en benefici d’una causa solidària tan important i que afecta a tot el teixit social actual com és la salut mental. Els seus beneficis es destinaran a la investigació en salut mental, en concret a estudiar l’impacte de programes comunitaris sobre els processos de recuperació i programes terapèutics que contemplin aquesta visió biopsicosocial.

Ajuda’ns participant-hi!

Visita “Un Quadre per a la Salut Mental” a l’Espai Cultural del Fòrum Berger Balaguer, en horari de dijous a dissabte de 18-20 hores i diumenges i festius de 12-14 i de 18-20 hores, fes el teu donatiu i guanya un quadre!

La problemàtica de la Salut Mental

Els problemes de salut mental tenen un elevat impacte social, sanitari i de la qualitat de vida de les persones afectades i del seu entorn. Comporten patiment i alt cost a les famílies i al sistema sociosanitari.Són trastorns més freqüents del que se sol pensar donat que 1 de cada 4 persones adultes patirà un trastorn en algun moment de la seva vida.

El 50% d’aquests trastornsapareixen abans dels 18 anys, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, en l’etapa adulta. No diagnosticar, en edat infantil, els problemes del neurodesenvolupament, que afecten entre el 20% i el 25% de la població, pot significar tenir problemes greus o molt greus al llarg de tota la vida. Entre els joves i adolescents, elsuïcidi és una de les primeres causes de mort, la majoria de vegades, com a conseqüència d’una depressió. 

Depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia i altres psicosis, trastorns obsessius compulsius, trastorns del neurodesenvolupament (com el TDAH, el trastorn de l’espectre autista o els de l’aprenentatge), trastorns de la personalitat, de la conducta alimentària o addiccions. Aquests són, només, alguns dels problemes de salut mental que centraran la 30a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio del 19 de desembre.

Sinèrgia entre entitats

El TURÓ. Salut mental. Associació de familiars i amics és una entitat sense ànim de lucre i declarada d’Utilitat Pública que va ser creada el 1995, a la comarca de l’Alt Penedès, amb la finalitat de millorar les condicions i qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, en especial vetllant pels seus drets i afavorint el seu desenvolupament personal, autonomia i inclusió educativa, social, laboral i comunitària i oferint diferents serveis d’atenció, assessorament i suport a les famílies, així com fer prevenció i promoció de la salut mental.

Actualment disposa de dos serveis socials especialitzats i varis programes complementaris:

  • SAFE. Servei d’Atenció a les Famílies especialitzat en salut mental
  • SISC / Club Social. Servei d’Inserció Sociocomunitària
    • Programa de Joves Actius.
    • Programa de Voluntariat en salut mental
    • Programa d’esport i salut
  • SAISAM. Servei d’Assessorament i Informació en salut mental

La Fundació Pinnae és una entitat sense ànim de lucre, constituïda com a fundació de caràcter especial l’any 2013 que té per finalitat atendre les necessitats de la nostra societat: impulsant i promovent accions sempre amb un clar impacte social que generin oportunitats, afavoreixin la cohesió social i promoguin la dinamització econòmica i cultural de la Vegueria Penedès. La Fundació Pinnae actua com a agent de transformació i millora a favor dels col·lectius que més suport requereixen i donant un estímul clar a la millora de la societat. Actualment realitza diferents accions dintre dels seus eixos d’actuació principals que són: Cohesió Social, Envelliment i Gent Gran, Promoció Cultural i Enfortiment del Territori.