Cloenda del 48è Concurs de Piano de Catalunya

Diumenge passat es va celebrar, a l’Auditori Fòrum Berger Balaguer, la cloenda del 48è Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya – 2018, amb l’actuació, ja fora de concurs, dels pianistes guanyadors del primer premi de cadascuna de les categories d’edat en què està dividit.

L’acte va ser presentat per la Sra. Montse Vall-llovera, membre de Joventuts Musicals i, acte seguit i a mode de pròleg, la Coral Laroc de Vilafranca va fer una breu actuació interpretant un total de quatre temes entre els que hi havia el clàssic I can’t help falling in love de l’Elvis Presley o l’Amor Particular de Lluís Llach, sota la direcció de Magda Aguiló.

Després va ser el torn dels pianistes guanyadors dels primers premis de cada categoria. Vam poder escoltar el Vals de Chopin Op. 69 núm. 1 per Mei Shu Sánchez, de Vic i 1r premi de la categoria C; Funerals, de Liszt per Carles Díaz, de Badalona i 1r premi de la categoria B; el primer moviment de la Sonata Op. 110, de Beethoven per Cèlia Margalef, de Vandellós i 1r premi de la categoria A; i la Sonata núm. 12 Op. 26, de Beethoven per Bernat Català, de Molins de Rei i 1r premi de la categoria Sènior. Grans intèrprets per a grans i espectaculars obres, en traduccions que de ben segur ens deixaran un inesborrable record. Qui oblida els moments màgics que ens proporciona la música?

L’acte de lliurament general de premis va estar presidit per Joan Raventós, Patró de la Fundació Pinnae; Raimon Gusi, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, i Adolf Pla, Coordinador artístic del Concurs.

Finalment, a l’hora dels parlaments, Adolf Pla va valorar la transformació que experimenten tots els que participen de l’acte musical, intèrprets i oients, guanyadors de premis o no, professionals o afeccionats, tots ells segur que guanyen punts en el seu esdevenir vital; per la seva banda, Raimon Gusi es va felicitar que Vilafranca sigui un pol d’atracció pels músics del país i de fora, i Joan Raventós va ressaltar que la Fundació té el propòsit de continuar i si és possible augmentar la seva col·laboració amb el Concurs. L’acte va tancar-se amb una foto de família de tots els guardonats.

Per aquest important i veterà certamen, ja en la seva 48ena edició, ja han passat més de 2.800 pianistes. El concurs va rebre el Premi Nacional de la Música l’any 1993, pertany a la Unió Europea de Concursos de Música per a la Joventut i està patrocinat per Fundació Pinnae, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.