Bernet Toledano torna per la Festa Major al Fòrum Berger Balaguer

El Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae acull des del 25 d’agost i fins l’1 d’octubre l’exposició La Més Il·lustrada, un homenatge al dibuixant i il·lustrador de còmics Joan Bernet Toledano amb un recull de la seva producció d’imatges humorístiques de la Festa Major de Vilafranca.

La mostra que s’inaugura el divendres, 25 d’agost a les 19h30, coincidint amb la Festa Major de la Vila, serà presentada pel director del setmanari El 3 de Vuit, Ricard Rafecas i es podrà visitar fins l’1 d’octubre a l’Aula de Cultura del Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca amb accés completament lliure.

BernetDesprés de vuit anys del seu decés, els fills de Bernet Toledano, a l’empara de la Fundació Pinnae, han volgut retre un merescut homenatge a la figura del pare, mitjançant un bon aplec de les il·lustracions que en vida va brindar a la nostra ciutadania i que seran exposades a les envistes de la Festa Major. Un total de 86 quadres que han estat cedits per 34 famílies, la qual cosa dóna idea de com n’està d’escampada l’obra de l’artista.

Barceloní de naixement i penedesenc d’adopció, el recordat artista Joan Bernet Toledano (1924-2009) va excel·lir essencialment com a ninotaire, a recer de les seves col·laboracions a diverses publicacions barcelonines del món del còmic, com TBO, Trinca, Mortadelo, DDT, Súper Pulgarcito, però també de Vilafranca, com ara La Voz del Penedès, El 3 de Vuit, etc… Bernet Toledano va donar forma i vida a molts personatges destacant aquell inoblidable prehistòric i eixerit conegut com Altamiro de la Cueva que esdevingué, indubtablement, el seu tipus més famós.

Des de la seva talaia de Pontons, Bernet Toledano va fixar la mirada i parar l’oïda a totes aquelles sensacions que desvetllava la Festa Major de Vilafranca, molt especialment les corresponents als entremesos, balls, comparses i castellers que componen el seguici popular de les cercaviles, processons i manifestacions folklòriques que any rere any donen vida a la vila els tres últims dies del mes d’agost. La seva perspicàcia, adobada d’un sentit de l’humor ben eloqüent, li va permetre de confegir unes imatges en els quals agermanava el bon traç com a dibuixant i il·lustrador amb situacions hilarants i divertides i que van catapultar-lo cap a la realització d’unes quantes exposicions a les diverses sales de Vilafranca. En aquestes obres, Bernet Toledano destil·lava sempre unes gotes d’humor que lligaven estretament amb la idiosincràsia dels protagonistes de les imatges que oferia, plasmades d’una forma xiroia i acurada que delectava a bastament la concurrència. Una mort inesperada ens va robar la possibilitat de veure ampliat el seu llarg currículum com a notari visual de “la més típica”, però, tanmateix, el seu record roman encara entre tot un caramull de quadres que pengen de les parets de molts habitatges i que la seva família ha recopilat en aquesta fantàstica retrospectiva.

Algunes de les obres que es podran veure a l’exposició

La mostra vindrà acompanyada de la publicació d’un llibre, una edició especial que cataloga una bona part de la seva producció festamajorenca, amb pròleg d’Eloi Miralles i que es podrà adquirir durant tota la durada de l’exposició, alhora que els cinc fragments d’il·lustracions en gran format que vestiran i conviuran en aquesta original i curiosa exposició, posant el toc de color i màgia a aquesta engrescadora producció de Bernet Toledano.

L’exposició és oberta a tothom i d’entrada totalment lliure

Així doncs, vilafranquins i penedesencs tindran el goig de poder admirar algunes de les seves “gràcies de la Festa Major”, una expressió que acostumava a encunyar mossèn Manuel Trens en referir-se als elements del nostre seguici més popular. No hi ha dubte que Bernet Toledano sabia com plasmar-les… amb gràcia!

La Més Il·lustrada, recull d’obres de
Joan Bernet Toledano

Del 25 d’agost a l’1 d’octubre

Aula de Cultura – Fòrum Berger Balaguer
Rb. Ntra. Senyora, 6 – Vilafranca del Penedès

Horaris: De dijous a dissabtes de 18h30 a 20h30. Diumenges i festius de 12h a 14h i de 18h30 a 20h30

 

 

 

 

 

 

 


Notícia als mitjans: